Gravide și poze

Citisem azi dimineață un post într-un grup Facebook. Dăruiesc 3 ședințe foto unor mămici gravide. Să fie minim în săptămâna 25.

Adică burtă. Presupun că asta vrea să pozeze. O burtă.

N-am să înțeleg niciodată fascinația asta cu și despre femei gravide. Am minim trei întrebări legate de asta.

De ce vor ele să se pozeze și să se expună public cu burta aia?

De ce fotografii acceptă asta?

Cine sunt oamenii care vor să vadă așa ceva?

Și mai ales: de ce acei privitori vor să vadă așa ceva?

etc.

Nu mi se pare nimic glorios și măreț în a fi gravidă. Pe lângă că e mega-simplu de devenit, din toate poveștile pe care le aud, toată perioada e un chin. Hormoni alandala, dureri, probleme fizice, psihice și toate minunățiile. De ce ai vrea să arunci peste chinul ăsta o pătură de nobil și măiestuos?

Ca să nu mai zicem că poate unii consideră asta scârbos. Dar serios, nu vreau să văd o burtă imensă la o femeie, la fel cum nu vreau să văd nici burta unui bărbat care bagă bere și mici. Da, știu că sună de parcă aș fi antihristul, și în cazurile astea nu poți compara conținuturile de burți – mici vs. un copil în devenire. Vai, cum am putut să fac așa ceva, etc etc. Să-mi fie rușine.

Dar dacă ești de altă părere, e ok. Totuși, dacă te scârbește un țigan cu o burtă revărsată, dar o femeie cu burta în formă de balon e ceva natural și frumos….mi se pare că e cam double standard.

Și dacă totuși nu te scârbesc prea multe lucruri în lumea asta și ai stomacul mai rezistent, tot e aiurea. Pentru că sarcina e ceva intim, la naiba! Doar pentru că nu te scârbește, nu înseamnă că ar trebui să te uiți la poze cu femei gravide. E treaba lor, să o păstreze pentru ele…oh wait! Își fac singure poze și le pun pe Facebook. Ah…

Da, pot să înțeleg că femeile care postează pozele acelea caută ceea ce cu toții căutăm în mediul ăsta online. Atenție, validare socială etc. Dar mi se pare un gest lipsit de finețe. Mă enervează la culme și pozele cu nou născuți (am să scriu altă dată în ce condiții și cum), dar parcă tot sunt o idee mai agreabile decât alea cu burți. Oricum, a posta lucruri atât de intime mie îmi dă de înțeles: o viață plictisitoare, o disperare după atenție, și o dispoziție de a renunța la intimitate pentru că disperarea aia după atenție și validare primează.

P.S. Vedetele nu sunt nicio excepție de la ceea ce am scris. Sunt la fel de slinoase atunci când pozează goale și gravide. Poate chiar și mai slinoase, fiindcă în cazul lor e un și mai clar gest de disperare după atenție. Și ca plus, intervine și dorința aia de a se menține ”pe piață”. Dacă devine mamă, e dovedit statistic și istoric că riscul de ieșire de pe ecrane crește evident. Și atunci, simțul penibilului este strivit de gigantul ego ce trebuie hrănit cu telespectatori, comentarii și like-uri.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s