Aventuri cu țăranul român

Fusei acum o lună în parcul IOR, zis și ”Alexandru Ioan Cuza”. De acolo și IOR. (?!?)
După ce m-am mutat în București și am făcut o razie a tuturor parcurilor, mi-am zis în capul meu că cel mai frumos mi s-a părut IOR-ul și vreau neapărat să mă dau cu bărcuța. Toate bune, am luat bărcuța, soarele topea tot ce se arăta sub ale sale raze, m-am hlizit la rațe și la lebede, am trecut pe sub pletele sălciilor de pe marginea insuliței, și totul de vis.
Când să trec pe sub un poduleț, l-am zărit pe iconicul țăran de oraș, într-o altă bărcuță, la 10 metri de mine. Scuze că folosesc acest termen, locuitorii de la țară să mă ierte, că respect oamenii muncitori și săraci. Dar toată lumea știe că e vorba de altceva când e țăran de oraș.
Neamul prost era cu fi-su, o progenitură la fel de idioată ca și aparținătorul său. Copilul aruncă o sticlă de plastic în apă. Tătucul nu zice nimic, ba cumva par să râdă copios după ”incident”. Ne-o iau înainte cu o viteză ceva mai mare ca a noastră. Mergem ușor și luăm sticla de pe suprafața lacului. Îi sugerez omului cu care mă aflu că mai bine o ducem noi liniștiți la un coș când revenim pe uscat și nu le facem scandal aici, pe apă. Inutil, el decide să mergem spre ei și să le spunem că-s dobitoci. Ok…
Fără ton de harță, când ne apropiem la sub doi metri de ei, el le arată bidonul și le spune ”ați uitat asta pe apă”.
– Păi a aruncat-o ăsta micu’, zise el cu o atitudine ca și cum asta ar fi o explicație ok, un fel de ”nt” al fazanului care să te închidă definitiv. La urma urmei, e doar un copil. Ce știe el.
– Păi așa se face, dom’le? Nu-i zici și tu că nu e bine, ba mai și râzi cu el dup-aia?
– Auzi, vezi-ți că poate ai treabă.
Tipicul răspuns al cocalarului care a fost combătut cu bun simț. Metoda agresivă. Am pus pet-ul în barca noastră, ne-am văzut de a noastră treabă. L-am pierdut din vecinătate, pedalând aiurea prin luciul apei.

Concluziile le tragi tu. Dar uite că și eu.
1. Băi, naiba mai curăță lacul ăsta. Abia se sinchisesc oamenii cu salubritatea terestră, apăi să cureți un lac … e greu.
2. Și mai presus de atât, de ce nu vrea prostul ca măcar copilul său să nu fie la fel de meltean ca și el? Nu există nici măcar un strop de orgoliu de-ăla părintesc ca ființa aia ce-a ieșit din tine să fie măcar cu 1% mai bună decât ești tu? Și dacă există, păi cu ce scaieți începi? Toți își învață copiii doar cu ”valuare”, ”jmekerie” și ”barosăneală”? Nu se mai poartă valorile umile, decente și de bun simț?
3. Un prim pas de civilizație e să nu faci dobitocenii de acest fel. Serios, dacă vă mai mirați de ce râd vesticii de noi, opriți-vă. De-asta în primul rând. Pe bune, ia doar situația asta și gândește-te cât de puțin însemna să ții dracului un bidon cu tine până se termină ora de pedalat pe care ai plătit-o, și apoi să bagi gunoiul la coș. Era un minuscul traseu în afara zonei de confort a gherțoiului. Și n-a putut-o face. Acu scuza cu copilul e penibilă, dar chiar și dacă am zice că stă în picioare, e de neiertat faptul că apoi a râs cu plodul , fără să-i zică nici măcar un ”bă, nu-i frumos”. (plodul avea vârstă de înțelegere și conversație)
4. Dacă mai aud pe vreunul că se plânge că România e un jeg / mizerie / gunoi sau alte sinonime, le dau cu bidonul în cap. Ăla de pe lac. Până nu face fiecare dintre noi câte un minim gest în afara zonei sale de confort, nu avem niciun drept să ne plângem.

Dar întâmplător, fiindcă nici măcar IOR-ul nu e atât de mare pe cât pare la prima vedere, ne-am revăzut cu familia anului peste un sfert de oră. Se întâmplase să fim ambele bărci în apropierea unui alt pet abandonat pe suprafața apei (asta e, țărani mulți, csf). Țăranul anului îl vede, ne vede pe noi, apoi se activează ceva în el. TRIGGERED:

– Da’ nu-l culegi și pe ăsta? Uite, ia-l și pe ăsta. Dacă tot faci curățenie. Hai, ia-l.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s