Book review – Arhanghelul Raul, Ovidiu EFTIMIE

Am vrut să scriu numele autorului cu aceeași apăsare pe care a folosit-o și dânsul pe coperta cărții. Un nume de autor cam mare în proporție cu titlul cărții, dacă ați ajuns să vedeți coperta. Dar asta e doar o chestie minoră.

Trecând peste, a fost prima carte citită de mine ce se încadrează aparent în categoria SF. N-am fost niciodată fanul genului, ba chiar am simțit că ceva (greu de explicat) din acest stil e respingător pentru mine. Dar cartea asta nu m-a dezamăgit deloc. Lectura a fost ușoară, am citit-o în vreo 3 dimineți și după amiezi adunate, în drumul dintre muncă și casă. Nu știu dacă ar fi trebuit sau nu, dar cartea asta m-a făcut să râd chiar sonor, în public, cu poftă. Absurdul său se combină în armonie cu lenea, corupția și miserupismul românesc. Adăugarea tuturor acestor ”românisme” printre detaliile unei povești suprarealiste mi s-au părut nu numai sarea și piperul, ci și knorr-ul, busuiocul, boiaua, și tot ce mai pun oamenii în mâncăruri ca să le dea o aromă aparte.

Cartea este bine împământată în fibra noastră românească, până în acel punct în care chiar și tradusă, n-ar putea fi complet înțeleasă de un străin. Am găsit adesea niște alăturări și asocieri de mi-a stat mintea în loc. Multe din idei par izbucnite și trântite direct în carte, fără vreo procesare intermediară. Probabil aceasta se datorează lipsei mele de experiență cu SF-ul. Sau probabil că autorul a fost pe-alocuri sub influența a ceva.

Overall, o carte amuzantă, captivantă, zic eu că e bună pentru a începe categoria SF. Ușor de citit de oricine, imposibil să nu găsești măcar un lucru amuzant în ea.  Apărută în Q4 2016, am fost curioasă de carte fiindcă urmăream pagina de facebook a lui Ovidiu Eftimie de ceva vreme și avea postări interesante. Nu îl cunosc personal, dar a meritat cartea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s