Impresii – #carbWeek

Azi e joi. Am început duminică, și termin vineri – adică mâine. Teoretic nu e o săptămână întreagă, dar mi-a cam ajuns. După 5 luni jumătate de trăit low carb, cu mai multe legume, pe grăsimi animale și pe mâncare cât mai puțin procesată, am decis să am o ”carb week” (se poate citi și ”weak”, opțional). Concluzia de până acum – NEVER again. Aș fi ipocrită să zic că n-o să mai mănânc ocazional câte o mizerie cu carbohidrați în abundență, doar așa de poftă. Dar nu o să mai trag niciodată de mine să am o consecvență de mai multe zile la rând de carbs.

  1. Fiindcă mi-au distrus apetitul. În sensul că mi l-au crescut, aș zice dublat spre triplat. Cum știu și ideea aia că teoretic low carb-ul îți reduce apetitul, există două variante – fie apetitul mi-a revenit la cel normal dinainte de orice dietă, fie chiar mi-a crescut datorită produselor high-carb gen pâinea, cartofii etc. O să studiez mai pe larg ce zice știința despre cât de addictive sunt carbohidrații, dacă or fi la fel de addictive precum zahărul, sau poate mai puțin, sau poate deloc…
  2. Faptul că am făcut overeating m-a și moleșit, deci nema chef de mișcare, de sport sau ceva măcar adiacent mișcării. Nu că aș fi făcut în mod normal mare mișcare, dar nici măcar cheful de mers la magazin nu era. Drumul spre muncă și înapoi, ce constă în total în aprox. 40 minute mers pe jos pe zi mi s-a părut mai lung, mi-era un pic mai lene să îl fac.
  3. Am dormit mai puțin. Nu mi-aș fi dorit asta. De obicei mă culcam pe la un 11 noaptea, dar zilele astea nu mi-a venit somnul decât abia pe la 12, 12 și un pic. O fi vreo legătură sau nu, habar n-am. O să văd după ce revin la low carb cum merge somnul.
  4. A fost nițel mai ușor de cumpărat mâncare. Carbs are everywhere! Nu mai trebuie să te uiți pe ambalaje la procentele de carbohidrați/glucide, nu mai trebuie să cauți doar ciocolata aia amăruie cu 120% cacao, și în general e fain că toate chestiile alea de-ți provoacă poftă prin supermarketuri erau permise – gen raionul patiserie. Pastele și cartofii sunt al dracului de ieftine, de asemenea. E la mintea cocoșului, de fapt. De-aia și avem atâtea probleme și boli de alimentație în țară/lume – unii oameni nu pot decât să aleagă mâncarea după criteriul preț. Pentru un pic de grijă, trebuie niște extra bani.
  5. N-am observat vreun spike de energie în plus sau ceva de genul ăsta. Energia mi-a fost cam la același nivel, dacă nu chiar un pic mai jos. Pe la birou, în jur de ora 15.30 am fost zilnic lovită de un somn grav. Gândurile mi-au zburat mereu spre o a doua cafea, dar m-am abținut, vreau să rămân la una singură pe zi.
  6. Am simțit-o ca pe o ”cheat week”, fapt pentru care de data asta voi renunța la a mai face obișnuita vineri de cheat day. Am mâncat lucruri destule ”de poftă”, dar le-am văzut doar pentru o secundă ca recompense, după care le-am mâncat absent, fără prea mare implicare. Mâncarea mă excita să o văd pe rafturi, dar o dată ajunși acasă împreună și luată o primă gură, mi-era la fel de indiferentă ca și vopseaua de pe pereți. Toată pofta și cheful dispăreau prin minune, ițindu-se un pic de vină prin spatele meu. Deci nu prea m-am bucurat efectiv de mese.

Toată tărășenia asta a fost o revizitare a vechilor mele obiceiuri (proaste) alimentare. Am băgat pâine, chipsuri, cartofi, orez și chestii de patiserie în neștire. Parțial din foame, parțial din poftă. Săptămâna asta mi-a confirmat că nu mai vreau așa pe viitor. Nu mai vreau să mă întorc acolo. Am luat 1.4 kilograme în 4 zile. Vreau să îmi iau un cântar de bucătărie și niște pantofi de alergat mai serioși, și să mă apuc de treabă și mai serioasă. Ce făceam înainte de carb week era tot serios, dar se poate și mai serios. O să îmi iau cu mine ca parteneri știința și particularitățile corpului meu, și o să pornesc la drum. Lifestyle 2.0

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s