Șah

Europa se dă cu capul de pereți ca să găsească soluții pentru traficul din marile orașe. Încurajează intensiv bicicletele, mersul pe jos, transportul public și încearcă să reducă numărul de mașini personale plimbărețe prin oraș. Aud de benzi speciale pentru vehicule cu ocupanță mare (intră și mașina personală, dar dacă e full), de taxe suplimentare per zone, evident progresând direct proporțional cu apropierea de centrul unui oraș. Aud de facilități pentru bicle, precum creere și extindere de piste, opțiuni cât mai multe de închiriat, trotinetele electrice pe care le vedem și noi pe la carfur și pe stradă etc. De asemenea, există încurajarea folosirii de transport public, prin calitatea sa, alături de uber și tot valul său nou de alte servicii similare. Practic, ușor-ușor va deveni o nesimțire să faci drumul casă – muncă și invers cu mașina personală. Cu excepția transportatorilor de mărfuri care trebuie să tranziteze orașele din motive de business, nu cred că vor mai exista prea multe mașini personale plimbându-se prin orașe … dau prognoza de maximum 5 ani.

Meanwhile, in Romania…

Românul, cum bine îi șade de fiecare dată, e cu cel puțin un pas în urmă. România 2017 e plină de oameni care parcă abia au descoperit miracolul roții. Sub fascinația de tipul ”când ai un ciocan, totul din jur ți se pare cui”, românul se bucură de facilitățile mașinilor personale cu o perspectivă parcă nouă despre aceste minuni de invenții ale omului. Românul nu numai că moare să conducă, vrea să conducă până oriunde și să meargă cât mai puțin posibil pe jos. Ar parca în buza ușii rotative de la mall, dacă n-ar fi pensionarul ăla paznic pus acolo. Ar parca pe treptele muzeului…de fapt nu. N-are ce căuta acolo. S-ar băga la o depășire prin dreapta și pe o stradă cu o bandă pe sens, ți-ar fura locul de parcare după ce tocmai ai dat zăpada jos de pe el. Ar parca în parc, să-și dea fătătura într-un leagăn și să-i ia un balon la suprapreț. S-ar sui pe tine pe trotuar, dacă numai acolo ar găsi să parcheze. Ai sta secole la o trecere de pietoni așteptând șoferii bucureșteni să-ți acorde prioritate… Și dacă ei cumva sunt cei care stau la semafoare, ferească să fii primul șofer. Că dacă se pune verde și într-o nanosecundă n-ai pornit de pe loc, sar claxoanele pe tine, melc împuțit. Șoferii români – niște sălbatici de abia au descoperit roata. Normal că scuipă și aruncă orice gunoi pe geam.

Și acum îți pui întrebarea – cum îl faci pe ĂSTA să renunțe la mașina lui personală? Cum îi explici tu lu ăsta chestii legate de mediu, de eficiență în trafic, de timpi morți? Ghiolbanul a cărui perspectivă în viață e bara din față. Ia, bagă-i niște progres și eficientizare pe gât lu ăsta. Ăsta ține la mașină mai mult decât la mă-sa sau la femei-sa.

Și așa o să fim mereu cu minim un pas în urmă. Când o să ne prindem și noi  că Europa parcă avea dreptate în treaba cu traficul, probabil Europa o să facă transplanturi de corp.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s