Vintilă Mihăilescu – De ce este România astfel? #bookReview

Un pic cam ciudat să încep cu această carte incursiunea mea în stilul acesta istoric – social – politic. Mai ales fiindcă aflu din primele pagini că această carte se dorește a fi un fel de răspuns la cartea unui alt istoric, Lucian Boia, cu titlul ”De ce este România altfel”, carte pe care n-am citit-o. Acolo e diferența-cheie. Altfel vs. Astfel. Cam asta e rădăcina a tot ce se scrie în continuare, se dezbat zeci de argumente pro sau contra ideii că țara noastră este una excepțională, într-o colecție de capitole cu multipli autori.

Limbajul este cam pretențios, se menține la nivel academic sau chiar și mai sus. Greu de descâlcit, însă cu destulă răbdare, descoperi argumente pertinente și interesante.

Cel mai important concept ce mi-a rămas în memorie mi se pare următorul: că ar trebui în comparațiile noastre, să includem și țările apropiate nouă d.p.d.v. social, economic, sau chiar geografic. Căci prea des ne comparăm doar cu vesticii europeni, americanii, uneori cu rușii, dar uităm să ne considerăm vecinii, cei cu mai multe similarități. Cei care poate ar face comparația mai onestă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s