Boicot la mâncat

M-am decis să nu mai mănânc sub nicio formă în oraș. Știu, știu, situația mea e super ipocrită, având în vedere că locuiesc în București și depind tot de supermarketuri și de alte porcării de-astea ale căror calitate a produselor nu o pot verifica și controla. Pe lângă acest oraș nu prea se cresc găini de țară și minuni de-astea, dar asta e. Am să mă rezum la a mânca de acum înainte doar chestii gătite de mine, sau chestii din supermarketuri cât mai brute* posibil. Fac de mult asta, însă până ieri îmi mai permiteam ocazional o abatere de la regulă pe săptămână. Și cum ieri am mâncat niște piept de pui cu pilaf și salată de varză de la Rustic (din Sun Plaza) și m-am trezit un pic mai târziu în aceeași zi cu pete mici și roșii pe toată fața, am să presupun că e de la ei. După săpături pe internet, după eternul cancer, se pare că mai poate fi ceva de la ficat. E a doua dată când mi se întâmplă asta anul ăsta. Prima oară a fost la Canapele, în Vamă. Așa că am decis că strike 2 e și utlima, și nu mai dau nicio șansă restaurantelor din oraș. Vreodată. Nu din orașul ăsta. Dacă m-oi mai duce la vreun restaurant vreodată, va fi doar ca să le folosesc toaleta.

Se poate să am eu un ghinion cosmic când e vorba de mâncat în oraș, și de fapt în celelalte 999/1000 de cazuri oamenii să fie ok și mâncarea să fie bună. Sau se poate ca mulți oameni din industria asta a halelii (mă rezum doar la cei din București) să facă tot bisnis-ul în bătaie de joc, cu cele mai ieftine materiale și neglijând aspecte costisitoare ale afacerii precum curățenia, prospețimea ingredientelor etc, și să spere doar că poate nu pățește nimeni nimic, făcând astfel fiecare masă un pariu. Și eu cam pe asta tind s-o cred. Oricum, se pot baza lejer că drumul înapoi de la consumator la ei e lung, că bucureșteanul de rând doar face sute de căcaturi toxice zilnic. Are sens, într-un fel. Doar n-o să le pese lor despre mine mai mult decât îmi pasă mie. Bani să iasă…

Asta e, am ghinionul ca în rarele ocazii de a mânca în oraș, o forță superioară mă pedepsește mereu că am făcut asta. Ok, I took the hint. O să continui să-mi gătesc singură, mersi. Scuze că încercam să fac și eu un schimb dubios de bani contra ceva ce să-mi oprească foamea și să nu mă îmbolnăvească. Ce chestii ciudate cer unii oameni…

Așadar m-am convins din nou că alegerea cu mâncarea gătită e încă cea mai bună opțiune a mea de până acum. Și nu vreau să caut adepți pentru această credință a mea. Vreau doar să zic – ”Și știi ce? Mâncarea de casă e de o mie de ori mai bună.”

Și apropo, ca side note, înainte de a mi se întâmpla problema asta, am decis oficial să boicotez fast foodul ăla cu pui, fiindcă m-a lovit o revelație – tot timpul ne arătăm interesați de ce conține mâncarea noastră, și asta e normal. Vrem informații nutriționale, vrem să știm ingrediente, și asta e normal și admirabil. Dar fast food-ul cu puiul are printre schemele de marketing fix un ciocan cu care ne dă în cap acestei idei – rețeta ”secretă” a colonelului. Orice mănânci de la ei conține ceva ce nu știi din ce constă, și nici în ce proporții. Cum naiba ne-am prostit atât de tare? Vrem să știm tot, luăm la rost mai orice producător dacă n-are cumva pe etichete gramajele corecte, valorile nutriționale, ingredientele, dacă cumva nu-s scrise în limba noastră, etc. Dar trecem cu vederea complet atunci când mergem la fast food-ul cu pui, și-i lăsăm să se pișe pe simțul nostru critic, cu o mini-schemă de marketing care ne păcălește că adjectivul ”secret” are un sens bun pe undeva, în industria alimentară. Cu fiecare găleată vândută (găleată, da, ca la vaci) ne demonstrează zilnic că ne pot prosti dacă vor. Ne pot vinde fix o idee opusă principiilor noastre, și noi o s-o HALIM. La propriu. În orice sens.

 

* adică alimente cât mai simple, minim procesate, din ingrediente simple și cât mai puține.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s