București

Vineri, 15 decembrie 2017. Dimineață, în jur de 8.15 am.

Intersecția de la metrou Apărătorii Patriei. Aceleași două veșnice taxiuri parcate pe banda de viraj la dreapta. O bătrână cocoșată își pune cele patru plase de rafie jos pe trotuar. Se apleacă și mai în jos, ca să întrebe ceva pe taximetristul aflat în prima mașină. Stimabilul consumă cu fervoare niște semințe dă fluare, și vorbește cu un coleg de-al său de breaslă care stă afară, în stânga ușii mașinii, cu o cafea de automat proaspătă și aburindă. Bătrâna îl abordează din partea lui dreaptă, cam cum e natural oricărui client. ”Mergeți în Colentina?”, aud din mers. Băiatul stimabil își întoarce în silă capul, deranjat. Aflându-se în mijlocul procesului de crăpat semințe, gura-i era cam ocupată. Dă din cap lent că nu. Doamna îi cere confirmare. ”Deci nu mergeți?” La fel, dă din cap că nu. Trec de ei, căci aveam drum undeva după. La intrarea la metrou, apuc să văd cu coada ochiului că un altul a acceptat cursa, până la urmă, căci îi băga plasele în portbagaj.

Asta dacă vă mai întrebați vreodată ce-i cu Uber ăia, și de ce tot caută să strice piața, sau să ia pâinea de la gură industriei taximetriei…

Într-o situație civilizată și frumoasă, n-ar fi trebuit să:

  • te umilești, cocoșându-te, ca să te adresezi unui furnizor de servicii, (cu atât mai trist dacă e un țigan cu 3 clase, oh, vai, ce rea am fost)
  • fii considerat un ”dependent” de serviciile oferite de taxiuri, ci un client; fiindcă pur și simplu e un serviciu volatil, poți atât de ușor să nu mai fii clientul lor, încât ar trebui să te prețuiască (poți să iei uberul/taxify/etc, să-ți iei mașină, biclă, să mergi cu tramvaiul/metroul, să chemi o cunoștință să te ia, o mașină cu girofar dacă ești un căcat politic cu ochi, etc etc)
  • existe relația de ”negociere” a destinației în serviciile de transport, cu un taxi, plătit
  • existe posibilitatea de a refuza cursa, de către șoferi

Hai, doamne-ajută, cu self driving cars. Când oi mai auzi vreodată că tehnologia va distruge job-uri, poate că-i chiar o idee bună. Uite exemplul perfect.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s